Kameriye Türk Dil Kurumu’na (TDK’ya) göre; Bahçelerde yazın oturulmak için yapılan, kafes biçiminde, kubbeli, üstü yeşilliklerle sarılan süslü çardak:
“Kim şu kameriyede oturmuş, şu çiçeklerden kim toplamıştı?” – Sait Faik Abasıyanık. Bu anlamı taşımaktadır.
Aslında çoğumuz, günlük hayatta “kameriye” kelimesinin yerine “kamelya” yada “çardak” kelimelerini kullanmaktayız.
Kameriye nereden gelir?
Kameriye sözcüğü italyanca “küçük odacık” anlamına gelen “camarilla” kelimesinden gelir.Yanları açık, üstü kapalı, halk arasında çardak veya ayazlık olarak da adlandırılan, yarı açık toplanma mekanı olan Kameriyeler tatil mekanları, siteler, bahçeler ve çeşitli açık sosyal alanlarda tercih edilmektedir.
Üstleri kapalı olan kameriyeler, genellikle oturma grupları ve dekorasyonlarıyla beraber yapılır. Giriş kapısının bir adet olması veya etrafının tamamen açık yapılması ise tamamen isteğe bağlıdır.
Açık alanlarda serinlemek ya da vakit geçirmek adına yapılan ahşap ya da demir malzemelerin kullanımı ile üretilen basit ama kullanışlı yapılardır.
Bulunduğu ortama göre kameriyeler; kare, dikdörtgen, altıgen ve sekizgen gibi farklı biçimlerde karşımıza çıkabilmektedir.
Kameriyelerin Yapımındaki Bazı Amaçlar
- Güneşten korunmak.
- Serinlemek.
- Yemek yemek.
- Dinlenmek ve keyif yapmak.
- Kameriyeler Nerelerde Bulunabilir?
- Evler, site bahçeleri, parklar gibi açık ve toplu alanlarda inşa edilen kameriyeler ortama şık ve estetik bir görünüm kazandırmaktadır.
Kameriye Yapımında Malzeme Seçimi
Kameriyelerde, dayanıklı olmasından dolayı genellikle ahşap malzemesi tercih edilir. Bu ahşap malzemesi de genellikle çam ağacı olarak karşımıza çıkar. Kurtlanma, böceklenme ve çürüme gibi olumsuz durumlar ahşap malzemesinde minimumdur. Gerekli koruma sağlandığı sürece ahşap kameriyeler ideal olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında, fırınlarda boya işlemi yapılan metal ürünler de kameriyelerde malzeme olarak kullanılabilmektedir.